Welkom bij de Molen van Evere
Ontdek onze nieuwe expo!
'Taste & Tradition. Smakelijke tradities uit het leven gegrepen'
Dankzij de tentoonstelling leren we meer over de oorsprong en de betekenis van voedsel in feesten, rituelen en tradities. Zowel in ons land als in verschillende culturen. Wat zit er achter de champagne die wordt gesableerd? Een bruidstaart? Suikerbonen bij de geboorte? Een kalkoen bij Kerstmis of een Sinterklaas in speculoos?
De tentoonstelling “Taste & tradition” nodigt je uit om het verhaal achter deze gastronomische tradities te ontdekken.
Agenda
21/12/2024 Kookworkshop "Nieuwjaarslinzen"
In Italië is het eten van linzen voor eindejaar een traditie die teruggaat tot de Romeinse tijd. Hun ronde vorm en gouden kleur doen denken aan munten. Het eten ervan op oudejaarsavond is dan ook een symbool van geluk, rijkdom en overvloed. Bovendien zijn linzen rijk aan antioxidanten en zorgen voor een evenwicht na een rijke maaltijd.
Met Angelo Russo (Chouke Soup)
Info: Zaterdag 21/12/2024 | 15u-17u | 10-8€ (senioren, studenten) | Op inschrijving (plaatsen beperkt)
Info en reservatie: 02/245 37 79 of mbma-bmmv@evere.brussels
Openingsuren
Dinsdag - vrijdag : 10.00-12.30 & 13.30-17.00
Zaterdag : 13.00-17.30
Laatste toegang 30 minuten voor de sluiting
Gesloten op maandag en zondag en op:
- 1/11, 2/11 & 22-31/12/2024
- 1/01, 1/05, 29/05, 15/08, 1/11, 11/11 & 23-31/12/2025
- 1/01, 1/05, 14/05, 21/07 & 15/08/2026.
Toegangsprijs
4€ : volwassenen
2€ : studenten, senioren, werkzoekenden, mindervaliden, FED+, Walcome
1,25€ : Artikel 27
Gratis : kinderen (tot 12 jaar), Museum Pass, lerarenkaart, carte PROF, pers, ICOM, 365.be (Toeristische Attracties)
Toegankelijkheid
Een gedetailleerde fiche met de nodige informatie over de toegankelijkheidsgraad van het museum voor mensen met moeilijkheden is raadpleegbaar op de website van Access-i.
Assistentiehonden toegestaan.
Afzetparking mogelijk op voorafgaande aanvraag.
Rondleiding en animatie
Rondleiding (1u) : 50 € + 2€ / persoon (max. 20 personen / groep)
Proefbezoek (1u30): 60 € + 3€ / persoon (max. 20 personen / groep)
Rondleiding (1u) + kookworkshop (1u) : 60€ + 3€ / persoon (max. 15 personen / groep) - 1 recept uit keuzelijst:
- Speculoos (Sinterklaas)
- Navettes - koekje uit de Provence (Lichtmis)
- Ka'ak - koekje uit de Maghreb (Ramadan)
- Challe - joods brood (Sabbat)
- Heksenvingers (Halloween)
Verjaardagsfeest in het museum
Wanneer : Op zaterdag tussen 14u en 17u of op woensdagnamiddag tussen 13u30 en 16u30.
Prijs: 90€ voor een groep van maximum 15 kinderen. Betaling de dag zelf (cash of via Bancontact)
Reservatie: per telefoon op het nummerr 02/245.37.79 of per e-mail : mbma-bmmv@evere.brussels
Verloop van een verjaardag
13u45-14u00: De kinderen worden ontvangen door de gids.
14u00-14u45: Rondleiding in de tentoonstelling 'Taste & Tradition'.
14u45-16u00: Kookatelier (keuze tussen speculoos, navettes (koekjes uit de Provence), Marokkaanse koekjes 'ka'ak', sabbatsbrood 'challe' of heksenvingers)
16u00-17u00: Verjaardagsfeest
17u00: Einde van het feest!
Praktische afspraken
- Er moeten twee volwassen begeleiders aanwezig zijn voor de omkadering van de kinderen tijdens het verjaardagsfeest
- De kinderen zijn tussen 7 en 12 jaar oud.
- Drankjes, taart, andere lekkers,borden, glazen en bestek zijn niet inbegrepen in de reservatie. Deze dient u zelf mee te brengen.
- Het verjaardagsfeest gebeurt in de keukenatelier van het museum. Het is niet mogelijk deze te versieren. De ruimte moet nadien netjes worden opgeruimd.
- Wij willen u er toch aan herinneren dat het verjaardagsfeest doorgaat in een museum. Dit is een publieke ruimte waar ook andere bezoekers aanwezig zijn die liever niet gestoord worden tijdens hun bezoek. Herinner de kinderen dat ze in een museum niet mogen lopen, roepen en voorwerpen en vitrines aanraken.
Molen van Evere
Het Brussels Museum van de Molen en de Voeding bevindt zich in de voormalige molen van Evere en herbergt vandaag een permanente collectie over de geschiedenis van de maalderij en voeding.
Naast het openstellen van dit historisch pand voor het publiek, werkt het team ook elk jaar een tijdelijke tentoonstelling uit over een thema in relatie tot voeding.